▼
2018. október 12., péntek
Diótorta vaníliakrémmel
Ezt a receptet legfőképpen azért szerettem volna kipróbálni, mert liszt helyett
dió a piskóta alapja. Vaníliakrémmel párosítva egy igazán finom desszertet kapunk :)
Hozzávalók:
a piskótához:
- 15 dkg dió (5 ek. ledarálva ) (20,55g ch )
- 5 ek. xilitol (100g-ban van 100g ch )
- 5 db tojás
- 1 késhegynyi szódabikarbóna
- 1 csipet só
a krémhez:
- 5 db tojássárgája
- 5 dl cukrozatlan növényi tej
- 2 ek. xilitol ( v.más édesítő ) (100g-ban van 100g ch )
- 20 g zselatin
- 250 ml habtejszín
- 1 teáskanál vanília aroma
Elkészítése:
- Válasszuk szét a tojásokat
- A fehérjét kemény habbá verjük a sóval, a sárgáját pedig a cukorral és 2 kanál dióval
krémesre keverjük
- A maradék diót lassan adagoljuk hozzá, majd a fehérjével fellazítjuk
( óvatosan keverjük össze a krémet, nehogy a hab összetörjön )
- A tortaformát kivajazzuk, az alját pedig darált dióval v. kókuszliszttel megszórjuk
- Előmelegített sütőben, 180 fokon kb 15 perc alatt megsütjük ( alul-felül sütéssel )
- Készítsük el közben a krémet : A tojássárgájákat a xilitollal, 4dl növényi tejjel, és a
vanília aromával elkeverjük, majd felfőzzük, mint a madártejet.
- A zselatint 1dl tejben felolvasztjuk, majd a krémhez öntjük
- Gyakran kevergetve kihűtjük
- Ha kihűlt, a felvert tejszínnel összekeverjük
- Fontos, hogy mielőtt a krémet rákenjük a tortalapra több órára hűtőbe kell tenni,
hogy megkeményedjen
- A torta tetejét díszíthetjük ízlés szerint pl. darabolt dióval, mogyoróval,stb.
Linda
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése