2019. március 22., péntek

Bounty golyók cukormentesen



     Bounty rajongóknak kifejezetten ajánlom ezt a receptet 😉
   Engem teljesen lenyűgözött, hogy mennyire hasonlít az íze az eredeti bounty-hoz.
   Nem is gondoltam volna, hogy ennyire jól sikerül majd cukormentes változatban 😋
 

   Hozzávalók: / kb.33 db golyóhoz ( nekem annyi lett ) /
   20 dkg kókuszreszelék    ( 14,8g ch )
   10 dkg xilitol (100g ch )
   10 g vaníliás cukorhelyettesítő  ( 9,83g ch )
   10  dkg mascarpone
   Kb. másfél tábla cukormentes csokoládé ( kb. 51g ch )
   / 1db. bounty golyóban van kb. 5,3g számolós szénhidrát  /


   Elektromos habverő segítségével keverjük fel habosra a mascarponét a xilitollal, és a vaníliás
   cukorhelyettesítővel. Ha ez megvan, hozzáadhatjuk a kókuszreszeléket. Gyúrjuk össze kézzel
   a masszát. Formáljunk nedves kézzel kb. diónyi nagyságú golyókat, amiket sütőpapírral bélelt
   tálcára helyezzünk el. Tegyük be a fagyasztóba 1-2 órára, hogy teljesen megdermedjenek a
   golyók. A csokit gőz felett olvasszuk meg, úgy, hogy közben kevergetjük. 1-2 óra elteltével
   kivehetjük a kókuszgolyókat a fagyasztóból, majd egyesével vonjuk be őket az olvasztott
   csokival. A csokibevonás kicsit időigényes, ezért ha valaki esetleg gyorsabb és könnyebb meg-
   oldást szeretne, akkor egyszerűen csak locsolja végig csokival a kókuszgolyókat. A legjobban
   úgy mártogathatjuk bele a csokiba a golyókat, hogy egy hurkapálcát szúrunk a golyóba.
   Hagyjuk a felesleges csokit lecsepegni, ezután helyezzük vissza őket a tálcára. A csoki hamar
   megdermed a hideg golyók miatt. Az a tapasztalatom, hogy gyorsan kell ezt a mártogatós
   műveletet elvégezni. Egyrészt, mert a csoki is hamar köt, másrészt a golyók is hamar kienged-
   nek a fagyasztott állapotból. Mielőtt a csokiréteg megköt a tetején, díszítésnek szórtam rá még
   egy kis kókuszreszeléket 😋
   Ennek a bounty golyónak csak egy baja van, hogy nagyon gyorsan elfogy 😏

 





                                                                       Linda

   
  





    

  

2019. március 15., péntek

Avokádós piskóta lime-os krémsajttal

Fantasztikus avokádós piskótát készítettem. Az avokádó egyik legjobb felhasználási módja, számomra mindenképp (nem vagyok akkora avokádó fan, legalábbis eddig nem voltam 😉😆). Gyerekeknek is nagyon ízlett.  Nagyon puha és könnyű a tésztája, az egész mennyiségben a szénhidrátmennyiség 20 g alatt van, gluténmentes, cukormentes. 
24 cm-es tortaformában sütöttem, így ha duplán készítjük el, egy igazán különleges, zöld tortát is alkothatunk, egyik barátunk születésnapját (vagy a sajátunkat 😉) bearanyozva ezzel. 😊

Hozzávalók:

150 g avokádó (pucolt)
150 g mandulaliszt/ őrölt mandula
40 g négyszeres erősségű cukorhelyettesítő
2 tojás
1 teáskanál sütőpor
fél teáskanál szódabikarbóna
1 lime leve és reszelt héja
1 teáskanál vanília esszencia/paszta
1 evőkanál mák

Krémhez:
125 g zsírszegény krémsajt
25 g margarin
1 evőkanál lime leve
1 lime reszelt héja
2 evőkanál négyszeres erősségű cukorhelyettesítő


Az avokádót az őrölt mandulával egy botmixerrel, vagy egy food processorban pürésítjük. Egy nagy tálban  kézi habverővel kikeverjük a tojásokat a cukorhelyettesítővel, sütőporral, szódabikarbónával, lime levével és reszelt héjjával, vaníliaeszenciával.

A pürésített avokádókrémet fokozatosan hozzáadjuk a tojásos keverékhez, végül beleszórjuk a mákot is és elkeverjük benne.

180 fokra előmelegített sütőben, 15 percig sütjük. Én egy 24 cm-es kocka tortaformában sütöttem meg.

A krémhez a puha vajat kikeverjük a cukorhelyettesítővel és a krémsajttal, valamint belecsorgatjuk a lime levét és reszelt héjját. Hűtőbe tesszük, míg a piskótánk ki nem hűl.

A kihűlt piskótánkat megkenjük a krémsajttal, mákszemekkel és lime héjjával dísztijük.
Hetti

2019. március 8., péntek

Citromkrém percek alatt



    Ez a finom citromos pohárkrém perceken belül elkészíthető 😋
    Frissen reszelt citrommal a tetején igazán mutatós desszert lesz belőle 🍋

    Hozzávalók: ( kb. 2 személyre )
    300 ml főzőtejszín
    60 g xilitol ( 60g ch )
    1 db kisméretű citrom leve és reszelt héja


   
    
    Elkészítése:
    Melegítsük fel a tejszínt, a xilitolt, és a citromhéjat egy serpenyőben közepes lángon, amíg      
    majdnem forrni kezd.( A citromhéjból egy keveset tegyünk félre majd a díszítéshez ) Csökkent-
    sük le a hőt alacsonyra, és óvatosan 3 percig főzzük, amíg a xilitol fel nem oldódik benne.
   
    Tegyük félre a serpenyőt, és keverjük el benne a citromlevet. Öntsük át egy szitán egy  
    kancsóba, ezután hagyjuk kicsit kihűlni. 
    A kész krémet töltsük át poharakba ( nekem 2 latte-s pohárnyi lett )  
    Néhány órára tegyük hűtőbe. Díszítsük a maradék lereszelt citromhéjjal 🍋

  


                                                                               Linda

   

   

2019. március 3., vasárnap

Tiramisu gofri mandulás tejszínhabbal

Palacsinta világnapja alkalmából  (ami ebben az évben március 5-re esik) gofrit sütöttem. 😆 Igazából palacsintatészta az alapja, csak gofrisütőben készült.  Tiramisu ízben igazi kávékülönlegesség lett belőle.

Az egész mennyiségben 218,5 g CH van. Nekem ebből 9 db lett (kerek, szivecskés gofrisütőt használva).
1 db-ban 24 g CH van.

Hozzávalók:

200 g teljes kiőrlésű liszt (120 g CH)
100 g fehér liszt (81 g CH)
25 g kakaópor
7 g sütőpor
2 evőkanál instant kávépor (vagy 0,5 dl kávé, de akkor annál kevesebb tej kell)
25 g négyszeres erősségű cukorhelyettesítő

4 tojás
30 g olvasztott vaj
350 ml tej (17,5 g CH)

Tejszínhabhoz:
200 ml hideg tejszín
1 evőkanál mandula aroma
2 evőkanál négyszeres erősségű cukorhelyettesítő


Egy nagy tálban kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a kakaóport, sütőport, kávéport, cukorhelyettesítőt. A tojásokat egyesével beleüntjük, majd kézi habverő segítségével keverjük, fokozatosan hozzáaadjuk a tejet, figyelve, hogy a végén csomómentes masszát kapjunk.

A tejszínt a mandulaaromával és a cukorhelyettesítővel habbá verjük.

A felforrósodott gofri sütőt kiolajozzuk, és megsütjük a gofrikat. Nekem, kerek szívalakú sütőm van, abban sütve összesen 9 db gofrit kaptam. Lefagyasztható, kenyérpirítóban vagy sütőben felmelegíthető, illetve újra süthető.

Próbáljátok ki, nagyon egyszerű és finom
Hetti


2019. március 1., péntek

Krémsajtos falatkák házi pestóval


 Egy egyszerű leveles tészta, tetején krémsajttal, és isteni finom bazsalikomos pestóval, amit
 mi magunk készíthetünk el igazi olasz recept szerint 😋
 Aki még nem készített otthon pestót, feltétlenül próbálja ki, mert nagyon egyszerű, és sok
 mindenhez felhasználható, pl. tésztákhoz, húsokhoz, szendvicsekre, stb.
 Én már előre elkészítettem, hiszen a hűtőben gondosan lezárt üvegben eláll hetekig is, így csak
 annyi volt a dolgom, hogy a kész pestót  rákanalazzam a krémsajtos sütemény tetejére.
 Az otthon készített pesto le is fagyasztható, abban az esetben, ha a reszelt sajtot nem adjuk hozzá.
 Nézzük, hogyan is készül:

 Hozzávalók:
 2 bögre friss bazsalikomlevél
 fél bögre extra szűz olívaolaj
 fél bögre reszelt parmezánsajt
 3 teáskanál fenyőmag ( kb. 1,9g ch )
 1 gerezd fokhagyma
 ízlés szerint só, és bors

 Serpenyőben zsiradék nélkül pirítsuk meg a fenyőmagot. Ügyeljünk arra, hogy nehogy megégjenek,
 különben keserűek lesznek. Egy kevés idő elég a pirításhoz. Mossuk meg a bazsalikomleveleket
 alaposan, majd tegyük a fenyőmaggal és a fokhagymával együtt egy robotgépbe kb. 6-8 percre.
 Én mozsárban törtem össze krémesre, nekem ez a bevált módszer 😉
 Öntsük hozzá az olívaolajat, adjuk hozzá a sót, a borsot, és a reszelt parmezánt.
 Tegyük légmentesen lezárt üvegbe, nehogy megsötétedjen,majd tehetjük is a hűtőbe 😊
 Ha ezzel megvagyunk, jöhet a leveles tészta elkészítése 😋

 Hozzávalók:
 30 dkg liszt ( 21 dkg teljes kiőrlésű liszt ( 10,5g ch ) + 9dkg sima fehérliszt ( 6,4 g ch )
 15 dkg margarin
 1 dl tejföl
 1 db tojássárgája
 egy kevés olvasztott vaj a lekenéshez
 tetejére natúr krémsajt
 ( só nem szükséges )

 A tészta hozzávalóit egy nagy tálban jól összegyúrjuk. Nyújtódeszkán kb 5mm-es vastagságúra
 kinyújtjuk, majd olvasztott vajjal lekenjük a tetejét. Tekerjük fel hasonlóképpen, mint a bejglit.
 Csomagoljuk alufóliába, majd pihentessük a hűtőben legalább 1-2 órát.
 A kész tésztából szaggassunk ki kis kerek formákat, és kivajazott, kilisztezett ( vagy sütőpapírral
 kibélelt ) tepsiben süssünk előmelegített sütőben kb. 180 fokon.
 Ha megsültek, kicsit együk félre hűlni, majd a tetejükre kerülhet először a krémsajt, végül a pesto.
 A tészta könnyen gyúrható, végeredményként pedig finom, porhanyós lesz.
 Igazi vendégváró finomság 😊


                                                                                            Linda