▼
2019. április 22., hétfő
Pisztáciakrémes - levendulás piskótatekercs
Ééés elkészült! Megálmodtam, és megvalósítottam. Igaz, a dekorációt kicsit másképp
képzeltem el,de sajnos nem kaptam sehol azt, amit szerettem volna, de sebaj, az íze a lényeg 😉
Mikor a testvéremnek mutattam róla a fotót,azt mondta: "ez olyan szicíliai "
Nem voltam még Szicíliában, de egyszer biztosan elmegyek oda is 😉 Ott állítólag mindenre
pisztáciát tesznek, még a hamburgerre is 😀
Egy korábbi piskótatekercs receptemet vettem alapul, a piskótatésztán csak annyit változtattam,
hogy tettem bele egy kis levendulát, és így sütöttem meg. A pisztáciakrém saját receptem 😉
Én ezt most vendégségbe vittem, kb. 12 szelet lett belőle 😊
Hozzávalók a piskótához:
6 egész tojás
4 ek. xilitol ( 60g ch )
4 ek. teljes kiőrlésű liszt ( kb. 60g ch )
2 ek. sima fehérliszt ( kb. 42,6g ch )
fél csomag sütőpor
fél kávéskanál szárított levendula
Hozzávalók a pisztáciakrémhez:
3 ek. xilitol ( 45g ch )
20 dkg margarin
200 ml habtejszín
1 tk. vaníliás cukorhelyettesítő ( 1,5g ch )
10 dkg sótlan pisztácia (10,3g ch )
Elkészítése:
A tojásokat verjük fel jó habosra a xilitollal. A lisztekhez keverjük hozzá a sütőport, majd
kanalanként adagoljuk hozzá a felvert tojásokhoz. Miután összekevertük, sütőpapírral bélelt
tepsibe egyengessük el ( a tepsi mérete kb.: 41/26cm )
Előmelegített sütőben, 150-160 fokon süssük kb. 15-20 percig. Ha megsült, még melegen
tekerjük fel óvatosan, majd tegyük félre, amíg a krémet elkészítjük.
Gépi habverővel habosítsuk ki a margarint a xilitollal, majd adjuk hozzá a vaníliás cukor-
helyettesítőt. Aprítsuk fel a pisztáciát, majd keverjük hozzá a margarinhoz. A tejszínt verjük
fel kemény habbá, és keverjük bele a pisztáciás krémhez. Miután összekevertük, tekerjük ki
a piskótánkat, és töltsük meg a pisztáciás krémmel, ezután tekerjük vissza. Én most úgy
csináltam, hogy a külsejét is megkentem, de ki lehet próbálni úgy is, hogy csak a belsejébe
tesszük a krémet. Mivel a krém vajas, ezért fontos, hogy pihentessük a hütőben min.1 órát.
Kellemes Húsvét Hétfőt Mindenkinek!
Linda
2019. április 14., vasárnap
Gesztenyés-csokis pohárkrém mascarponéval
Volt itthon egy kis mascarponém, egy kis gesztenyemasszám, cukormentes csoki pedig
mindig lapul a szekrényemben :) ezért most ezekből a hozzávalókból szerettem volna valami
finomságot készíteni 😋
A mascarponés krém egyenesen fennséges, és nagyon egyszerű megcsinálni, nem tudtam
betelni vele. A gesztenye pedig szintén isteni csokival 😉
Hozzávalók: ( kb.3 személyre )
a gesztenyés krémhez:
50 g cukormentes étcsokoládé ( 17 g ch )
25 g margarin
200 g cukrozatlan, natúr gesztenyemassza ( 34 g ch )
25 g xilitol ( 25 g ch )
50 ml habtejszín
a mascarpone krémhez:
125 g mascarpone
75 ml habtejszín
1 egész tojás
20 g xilitol ( 20 g ch )
4 g vaníliás cukorhelyettesítő ( 3,1 g ch )
A gesztenyemasszát törjük össze, adjuk hozzá a xilitolt.Verjük fel habbá az 50 ml tejszínt,
és keverjük krémesre a gesztenyemasszával.
A csokoládét a margarinnal együtt gőz felett olvasszuk meg, majd hagyjuk kicsit kihűlni.
A gesztenyés masszához adjuk hozzá az olvasztott csokoládét, majd keverjük simára.
Osszuk el poharakban, helyet hagyva a mascarponés krémnek.
Készítsük el a mascarponés krémet:
A tojássárgáját keverjük ki a xilitollal, és a vaníliás cukorhelyettesítővel, majd adjuk hozzá
a mascarponét. Verjük föl habbá a 75 ml tejszínt, és ezt is keverjük a krémhez.
A tojásfehérjét verjük fel kemény habbá, majd keverjük bele óvatosan a masszába.
A kész krémet kanalazzuk a gesztenyekrém tetejére, majd tegyük hűtőbe pár órára.
Xilitol helyett használható más, kevesebb szénhidráttartalmú bevált édesítőszer a megfelelő
arányban.
Linda
2019. április 9., kedd
Kakaós zabpelyhes muffin
Muffint mindig is könnyű volt készíteni, általában minden összetevő megtalálható a konyhánkban. 14 éves keresztlányom is ez alapján választotta ezt a receptet, és külön öröm számomra, hogy az ő kérése készült egeszséges összetevőkből. Át is adtam neki a fakanalat, én csak kóstoló voltam és a fotós :D
Hozzávalók 12 db muffinhoz (1 db-ban 11 g CH van)
1 tojás
25 g négyszeres erősségű cukorhelyettesítő
250 ml növényi tej (vagy sima tej) (12,5 g CH)
100 ml olaj
1 kiskanál vanília paszta/eszencia/aroma
80 g fehér liszt (64 g CH)
100 g őrölt zabpehely (56g CH)
70 g mandula liszt/őrölt mandula
3 evőkanál kakaópor
1 evőkanál sütőpor (7 g, 1 csomag)
1 teáskanál fahéj
cukormentes fehércsoki 12 kocka (teljesen elhagyható)
Egy nagy tálban kézi habverővel kikeverjük a tojást a cukorhelyettesítővel, hozzáaadagolva lassan a tejet, vaníliát, olajat. Szép egynemű masszát kell kapjunk.
Fokozatos keverés mellett, elkezdjük hozzáaadagolni a száraz összetevőket a folyékony masszához.
Az így kapott tésztánkat muffinpapírral kibélelt muffinsütőformában töltögetjük, nekem pontosan 12 db lett belőle. Közepébe 1-1 kocka cukormentes fehércsoki tettem.
Nagyon finom süti lett belőle, 1 vagy akár 2 darab is fedezi a délutáni CH mennyiségünket.
Hetti