2019. április 22., hétfő

Pisztáciakrémes - levendulás piskótatekercs




           Ééés elkészült! Megálmodtam, és megvalósítottam. Igaz, a dekorációt kicsit másképp
     képzeltem el,de sajnos nem kaptam sehol azt, amit szerettem volna, de sebaj, az íze a lényeg 😉
    Mikor a testvéremnek mutattam róla a fotót,azt mondta: "ez olyan szicíliai "
    Nem voltam még Szicíliában, de egyszer biztosan elmegyek oda is 😉 Ott állítólag mindenre
    pisztáciát tesznek, még a hamburgerre is 😀
    Egy korábbi piskótatekercs receptemet vettem alapul, a piskótatésztán csak annyit változtattam,
    hogy tettem bele egy kis levendulát, és így sütöttem meg. A pisztáciakrém saját receptem 😉
    Én ezt most vendégségbe vittem, kb. 12 szelet lett belőle 😊

    Hozzávalók a piskótához:
    6 egész tojás
    4 ek. xilitol  ( 60g ch )
    4 ek. teljes kiőrlésű liszt  ( kb. 60g ch )
    2 ek. sima fehérliszt ( kb. 42,6g ch )
    fél csomag sütőpor
    fél kávéskanál szárított levendula

    Hozzávalók a pisztáciakrémhez:
    3 ek. xilitol  ( 45g ch )
    20 dkg margarin
    200 ml habtejszín
    1 tk. vaníliás cukorhelyettesítő ( 1,5g ch )
    10 dkg sótlan pisztácia (10,3g ch )

    Elkészítése:
    A tojásokat verjük fel jó habosra a xilitollal. A lisztekhez keverjük hozzá a sütőport, majd
    kanalanként adagoljuk hozzá a felvert tojásokhoz. Miután összekevertük, sütőpapírral bélelt
    tepsibe egyengessük el ( a tepsi mérete kb.: 41/26cm )
    Előmelegített sütőben, 150-160 fokon süssük kb. 15-20 percig. Ha megsült, még melegen
    tekerjük fel óvatosan, majd tegyük félre, amíg a krémet elkészítjük.
    Gépi habverővel habosítsuk ki a margarint a xilitollal, majd adjuk hozzá a vaníliás cukor-
    helyettesítőt. Aprítsuk fel a pisztáciát, majd keverjük hozzá a margarinhoz. A tejszínt verjük
    fel kemény habbá, és keverjük bele a pisztáciás krémhez. Miután összekevertük, tekerjük ki
    a piskótánkat, és töltsük meg a pisztáciás krémmel, ezután tekerjük vissza. Én most úgy
    csináltam, hogy a külsejét is megkentem, de ki lehet próbálni úgy is, hogy csak a belsejébe
    tesszük a krémet. Mivel a krém vajas, ezért fontos, hogy pihentessük a hütőben min.1 órát.

             

   
                                                     Kellemes Húsvét Hétfőt Mindenkinek!
                                                                                 Linda

2019. április 14., vasárnap

Gesztenyés-csokis pohárkrém mascarponéval



       Volt itthon egy kis mascarponém, egy kis gesztenyemasszám, cukormentes csoki pedig
      mindig lapul a szekrényemben :) ezért most ezekből a hozzávalókból szerettem volna valami
      finomságot készíteni 😋
      A mascarponés krém egyenesen fennséges, és nagyon egyszerű megcsinálni, nem tudtam
      betelni vele. A gesztenye pedig szintén isteni csokival 😉
   
      Hozzávalók: ( kb.3 személyre )
      a gesztenyés krémhez:
      50 g cukormentes étcsokoládé ( 17 g ch )
      25 g margarin
      200 g cukrozatlan, natúr gesztenyemassza ( 34 g ch )
      25 g xilitol  ( 25 g ch )
      50 ml habtejszín

      a mascarpone krémhez:
      125 g mascarpone
      75 ml habtejszín
      1 egész tojás
      20 g xilitol ( 20 g ch )
      4 g vaníliás cukorhelyettesítő ( 3,1 g ch )

      A gesztenyemasszát törjük össze, adjuk hozzá a xilitolt.Verjük fel habbá az 50 ml tejszínt,
      és keverjük krémesre a gesztenyemasszával.
      A csokoládét a margarinnal együtt gőz felett olvasszuk meg, majd hagyjuk kicsit kihűlni.
      A gesztenyés masszához adjuk hozzá az olvasztott csokoládét, majd keverjük simára.
      Osszuk el poharakban, helyet hagyva a mascarponés krémnek.
      Készítsük el a mascarponés krémet:
      A tojássárgáját keverjük ki a xilitollal, és a vaníliás cukorhelyettesítővel, majd adjuk hozzá
      a mascarponét. Verjük föl habbá a 75 ml tejszínt, és ezt is keverjük a krémhez.
      A tojásfehérjét verjük fel kemény habbá, majd keverjük bele óvatosan a masszába.
      A kész krémet kanalazzuk a gesztenyekrém tetejére, majd tegyük hűtőbe pár órára.

      Xilitol helyett használható más, kevesebb szénhidráttartalmú bevált édesítőszer a megfelelő
      arányban.

    

                                                                      Linda
 

2019. április 9., kedd

Kakaós zabpelyhes muffin

Muffint mindig is könnyű volt készíteni, általában minden összetevő megtalálható a konyhánkban. 14 éves keresztlányom is ez alapján választotta ezt a receptet, és külön öröm számomra, hogy az ő kérése készült egeszséges összetevőkből. Át is adtam neki a fakanalat, én csak kóstoló voltam és a fotós :D


Hozzávalók 12 db muffinhoz (1 db-ban 11 g CH van)

1 tojás
25 g négyszeres erősségű cukorhelyettesítő
250 ml növényi tej (vagy sima tej) (12,5 g CH)
100 ml olaj
1 kiskanál vanília paszta/eszencia/aroma

80 g fehér liszt (64 g CH)
100 g  őrölt zabpehely (56g CH)
70 g mandula liszt/őrölt mandula
3 evőkanál kakaópor
1 evőkanál sütőpor (7 g, 1 csomag)
1 teáskanál fahéj

cukormentes fehércsoki 12 kocka (teljesen elhagyható)



Egy nagy tálban kézi habverővel kikeverjük a tojást a cukorhelyettesítővel, hozzáaadagolva lassan a tejet, vaníliát, olajat. Szép egynemű masszát kell kapjunk.

Egy másik tálban kimérjük a száraz hozzávalókat.

Fokozatos keverés mellett, elkezdjük hozzáaadagolni a száraz összetevőket a folyékony masszához.

Az így kapott tésztánkat muffinpapírral kibélelt muffinsütőformában töltögetjük, nekem pontosan 12 db lett belőle. Közepébe 1-1 kocka cukormentes fehércsoki tettem.

180 fokra előmelegített sütőben kb 20 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is átsült-e.

Nagyon finom süti lett belőle, 1 vagy akár 2 darab is fedezi a délutáni CH mennyiségünket.

Hetti