2018. május 31., csütörtök

Gyömbéres-csokis cookie

A gyömbérrel nagyon sokáig tartott megbarátkoznom. Furcsa, csípős ízét nem tudtam elképzelni az ételekben, de addig addig próbálkoztam, hogy a mai nappal az egyik kedvenc fűszereim közé tartozik. Most már nincs is olyan nap, hogy ne ennék-innék gyömbért, akár a vízbe reszelve, akár főételbe keverve, akár édességbe rejtve.

Ebben a sütiben szárított formájában használtam fel. Igen, tudom, hogy a szárított gyümölcs nem teljesen fér bele az IR étrendbe a magas cukortartalma miatt, de cukormentes csokival kombinálva talán nem árthatunk magunknak vele.


Hozzávalók 20 db-hoz:

225 g puha vaj
70 g xilit (70 g CH)
1 tojás sárgája
200 g teljes kiőrlésű liszt (108 g CH)
80 g darált zabpehely (43 g CH)
1 csipetnyi só
55 g szárított gyömbér apró darabokra vágva
55 g cukormentes csoki csepp (18 g CH)

Ez a mennyiség összességében 239 CH-t tartalmaz. Nekem 20 db lett belőle, 1 db sütiben 11,9 g CH van.

Elkészítési módja:

A vajat és a xilitet kézi habverővel összekeverjük, majd hozzáadjuk a tojás sárgáját. Előzőleg egy másik tálban összekevertük a lisztet a sóval, a darabolt gyömbérrel és a csoki cseppekkel. Végül a lisztkeveréket óvatosan a vajas keverékhez vegyítjük, összegyúrjuk egynemű tésztává.

Folpackra helyezzük, rudat formázunk belőle és a hűtőbe tesszük kb 30-60 percre.

Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra.

A kihűlt tésztát ujjnyi vastagságúra vágjuk és sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük, ne túl szorosan egymás mellé, mert sütés közben megnő a térfogatuk.

10-12 percig sütjük, míg aranybarna színt nem kapnak.

Sütőrácson hagyjuk kihűlni az illatos finomságokat 😋

Hetti




2018. május 29., kedd

Chia magos sajtos pogácsa


 
         Ezt a finom pogácsát együtt sütöttük Édesanyámmal. Mindketten nagy pogácsarajongók
     vagyunk :) A recept tehát tőle van,amit most meg is osztok veletek:



    Hozzávalók:


   -60 dkg tk.tönkölyliszt
   -25 dkg kókuszzsír (vagy vaj)
   -  1 tojás + 1 a kenéshez
   - 25 dkg sajt lereszelve 
   +10 dkg sajt lereszelve a tetejére  
   - fél kocka friss élesztő
   - fél dl tej (vagy növényi tej)
   -   1 teáskanál xilitol
   -   1 ek. só
   -   3 ek. chia mag
   -   2 dl tejföl ( vagy sűrű tejszín)





 Így készítsd el:

Az élesztőt felfuttatjuk a fél dl xilitolos tejben. A lisztet összekeverjük a zsiradékkal,sóval,chia
maggal,tejföllel,és a felfuttatott élesztővel. A tésztát kétszer kell hajtogatni,20 perc pihentetéssel.
Az utolsó hajtás és pihentetés után nyújtsuk ki kb 1 ujjnyi vastagságúra. Szaggassunk ki pogácsa-
formákat,majd a tetejét rácsozzuk be késsel. Kenjük le a felvert tojással a tetejüket,majd szórjunk
rá reszelt sajtot. Pihentessük a rácson 20 percet,majd előmelegített sütőben (nálunk 200 fokon)
kb. 15-20 perc alatt süssük aranybarnára. Nekünk nagyon ízlett :)



                                                                                                                        Linda






     
 
        

2018. május 25., péntek

Brownie habosan, eperszósszal

Brownie, brownie, brownie.... az örök csokis kedvenc. Nagyon nagy örömünkre ezt is el tudjuk készíteni alakbarát alapanyagokból, ízében tökéletesen megegyezik az eredetivel.

Mivel az eperszezon közepén vagyunk, én most házi készítésű eperszósszal és tejszínhabbal tálaltam, a lime-os eperszósz nagyon passzol a tömény csokis sütihez. Próbáljátok ki 😊


Hozzávalók:

225 g vaj
200 g cukormentes étcsokoládé (64 g CH)
5 tojás
50 g négyszeres cukorhelyettesítő
1 teáskanál vanília paszta
60 g kakaópor
25 g darált mandula
75 g teljes kiőrlésű liszt (45 g CH)

Elkészítési módja:

A vajat a csokival vízgőz fölött megolvasztjuk, majd félretesszük hűlni.

A tojásokat a cukorhelyettesítővel habosra keverjük kézi robotgéppel 7-8 percig, hogy jó habos állagot kapjunk. Habverővel óvatosan hozzákeverjük a kihűlt, olvasztott csokit és a vanília pasztát, majd 3 részletben a lisztkeveréket (kakaópor, darált mandula és tk liszt). 

Én most muffinformában sütöttem meg (9 db muffin lett belőle, 1 darab 12 g CH-t tartalmaz), 180 fokon kb 10 percig. Akkor jó a muffin, ha belül még picit nyers marad, mert hűléskor szilárdulni fog még a belseje, de nem lesz száraz.

Az eperszószhoz az epret (100-150 g) apró darabokra vágjuk, fél lime levével és egy teáskanál cukorhelyettesítővel és 1-2 evőkanál vízzel kb 10 percig összefőzzük. 

A kihűlt muffinokat kettévágjuk, cukormentes tejszínhabbal megtöltötjük és meglocsoljuk egy kis eperszósszal. 

Igazán finom lett 😊

Hetti


2018. május 22., kedd

Joghurtos - málnakrémes piskótatekercs


                
          Régóta szerettem volna kipróbálni egy könnyű,gyümölcsös,krémes piskótát.
     Nem gondoltam volna,hogy ennyire finom lesz cukormentes alapanyagokból :)
     Epres verzióban is elkészíthetitek ;-)
    

    Hozzávalók a piskótához:
   - 6 egész tojás
   - 4 evőkanál xilitol
   - 6 evőkanál liszt ( 4 evőkanál teljes kiőrlésű liszt + 2 evőkanál sima fehér )
   - fél csomag sütőpor
 

   A krémhez:
   -  20 dkg margarin
   -    1 dl víz
   -  30 dkg málna
   -    2 evőkanál porcukorhelyettesítő
   -    2 pohár cukormentes málnás gyümölcsjoghurt
   -    3 evőkanál xilitol
   -    1 csomag cukormentes vaníliás pudingpor
 
   Így készítsd el:
   A tojásokat és a xilitolt felverjük jó habosra. A liszthez keverjük a sütőport,majd kanalanként
   hozzáadagoljuk a felvert tojásokhoz. Miután összekevertük,sütőpapírral bélelt,kikent tepsibe
   simítjuk a tésztát,majd előmelegített sütőben megsütjük ( kb 15 perc,150-160 fokon)
   Ha megsült,még melegen tekerjük fel,majd tegyük félre,amíg a krémet elkészítjük hozzá.
   A krémhez keverjük össze a pudingot simára xilitollal,és 1 dl vízzel,majd adjuk hozzá a joghurtot,
   keverjük el, főzzük fel,majd hűtsük le. A margarint a porcukorhelyettesítővel keverjük el,adjuk
   hozzá a lehűtött pudingot,és dolgozzuk össze egyenletes krémmé. Az elkészült krémbe lazán
   keverjük bele a málnát. A piskótaroládot tekerjük ki,majd töltsük meg a málnakrémmel,ezután
   tekerjük vissza. Alufóliába csomagoljuk be,és tegyük hűtőbe néhány órára.

   

 
                                                                                                                   Linda


         

2018. május 17., csütörtök

Túrógolyó

Ez a túrós finomság ízében nagyon hasonlít gyerekkori kedvencünkhöz, a túró rudihoz. Percek alatt elkészíthető, szinte szénhidrátmentesen, tökéletesen csillapítja az édesség utáni vágyakozásunkat. Természetesen variálható bármilyen más ízű fehérjeporral, nekünk a banános verzió jött be a legjobban 😊

Hozzávalók:

250 g zsírszegény túró
1 teáskanál vanília aroma
1-2 evőkanál banános fehérjepor

Bevonathoz:

100 g cukormentes csoki / vagy 70%-os étcsokoládé (32g CH)
2 evőkanál kókusz olaj

A hozzávalókat összekeverjük, annyi fehérjeporral, hogy jól, könnyen formázható masszát kapjunk. Cukorhelyettesítőt is tehetünk hozzá, attól függően, hogy a fehérjepor milyen édes.

Golyókat gyurmázunk, közepébe akár gyümölcsöt is tehetünk, epret vagy málnát.

A csokit a kókusz olajjal gőz fölött megolvasztjuk, s ha kihűlt a golyókat megforgatjuk benne.

Mandulaforgáccsal megszórjuk.

Hűtőben tároljuk.

Hm, fincsi 😋
Hetti


2018. május 15., kedd

Pisztáciás fehércsokimousse




          Fehércsokiimádóknak mindenféleképpen érdemes kipróbálni ezt a habkönnyű,cukormentes
      desszertet,amit természetesen más magvakkal is el lehet készíteni,de én nagyon szeretem a
      pisztáciát,ezért én maradok annál :)
    


          Hozzávalók:  (4 adaghoz)
     - 75 g  natúr pisztácia a krémbe,és díszítésnek plusz 1 ek.
     -150 g diabetikus fehércsoki
     -    4 db tojás
     -egy kevés vaníliás cukorhelyettesítő


         Így készítsük el:
     Daráljuk meg finomra a 75 g pisztáciát. A csokit daraboljuk fel apróra,majd olvasszuk fel,végül
     kicsit hagyjuk hűlni. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük. A tojássárgájákat a vaníliás cukor-
     helyettesítővel kb 8 perc alatt krémesre keverjük. Az olvasztott csokit és a darált pisztáciát a
     tojássárgájás krémhez keverjük. Kis adagonként óvatosan hozzákeverjük a tojásfehérjékből vert
     habot. Ezután a kész krémet poharakba töltjük,és legalább 3 órára hűtőbe tesszük.
     Egy evőkanálnyi pisztáciát durvára vágunk,és megszórjuk a vele a tetejét



                                                                                                                     Linda

2018. május 11., péntek

Cappuccino muffinok



Én személy szerint nagyon szeretem a kávé ízét, főleg a sütikben. Úgyhogy ez a muffin számomra tényleg a Mennyország :)


Kíváló délutáni desszert egy csésze finom cappuccino és egy barátnő társaságában. 😊


Hozzávalók a muffinhoz:

165 g vaj
150 g cukorhelyettesítő

4 tojás
260 g liszt (130 g fehér liszt, 130 g teljes kiőrlésű liszt)
6 g sütőpor

80 g ricotta sajtkrém
60 ml vízben 30ml instant kávé feloldva és lehűtve

12 db amaretti keksz (szigorú diéta mellett elhagyható)

Hozzávalók a krémhez:

250 g mascarpone
100 g xilit
1 evőkanál mandula aroma
8-10 db cukormentes keksz / amaretti keksz (de ez cukros!)

Először a vajat a cukorhelyettesítővel habosra keverjük elektromos mixer segítségével. Fokozatosan adagoljuk hozzá a többi hozzávalót, 2 tojást, majd a liszt-sütőpor keverék felét, újra 2 tojás és a lisztkeverék másik felét. Végül már csak kézi habverőt használva, belekeverjük a hideg kávét, ricotta sajtkrémet és végül óvatosan hozzáadjuk a kekszet (elhagyható).

Nagy muffin sütőformát papírkákkal kibélelünk és 3/4-ig töltjük a tésztával. 12 db muffin lesz belőle. 160 fokon körülbelül 20-25 percig sütjük, tűpróbáig.

Amíg sül, elkészítjük a krémet.

A mascarponet, cukorhelyettesítőt és az aromát összekeverjük, kézi habverővel kicsit kihabosítjuk, majd óvatosan belekeverjük a kekszet. Hűtőbe tesszük míg a muffinok elkészülnek.

Amikor a muffinjaink kihűltek, óvatosan félbevágjuk őket és megtöltjük krémmel.


Hetti





2018. május 9., szerda

Csokimousse




       Mit szólnátok egy igazán habkönnyű, krémes, csokis finomsághoz,amit nagyon egyszerű
   elkészíteni,és még cukormentes is? Jól hangzik,ugye? :)
   Próbáljátok ki ezt a receptet!


       Hozzávalók: (kb 4 adaghoz)
   - 85 g diabetikus csoki (ét-vagy tejcsoki)
   -   5 g cukrozatlan kakaópor
   - 20 g vaj
   -   3 db tojás (szétválasztva)
   - 25 g xilitol (étcsokihoz ennyi kell,de tejcsokihoz elég a fele is)


       Így készítsük el:
   A csokit olvasszuk fel gőz felett,majd keverjük el benne a vajat,és a kakaóport. Ezután tegyük
   félre egy kicsit hűlni. A tojásfehérjékből és a xilitol nagyobb részéből kemény habot verünk.
   A tojások sárgáit a maradék xilitollal habosra és világosra verjük fel,ezután belekeverjük az
   olvasztott csokiba. A tojáshabból egy keveset forgassunk bele óvatosan a csokis masszába,majd
   utána beleforgathatjuk a többit is. Spatulával alulról forgassuk át a habon a csokit,hogy ne törjön
   össze a hab. Fóliával lefedve tegyük a hűtőbe 3-4 órára,majd kanalazzuk tálkába vagy pohárba.
   Ízlés szerint díszíthetjük mentalevéllel,vagy gyümölcsökkel,csokireszelékkel,vagy
   kekszdarabkákkal :)
   
   
  
  
  

                                                                                                                    Linda
   
 

2018. május 3., csütörtök

Túrós perec

Ez az isteni finom és nem utolsó sorban abszolút alakbarát sós túrós perec igencsak feldobja a baráti összejövetelek hangulatát. Gyerekek is imádják, felnőttek is imádják, nem tart sokáig elkészíteni, egyszerű, nagyszerű, magas rosttartalma és fehérjetartalma miatt akár edzések előtt és után is fogyasztható. (A mértéket elég nehéz betartani 😆)



Íme a recept:

250 g zsírszegény túró
125 g őrölt zabpehely (70 g CH)
125 g teljes kiőrlésű liszt (75 g CH)
250 g margarin


Tetejére:
1 tojás
parmezán sajt

A hozzávalókat összegyúrom, ha perecet készítek belőle vékonyra nyújtom, ha pogácsát szeretnék, vastagabbra hagyom. Tetejüket felvert tojással lekenem és parmezán sajtok reszelek rá.

180 fokon a pereceket 10-12 percig ropogósra sütöm, a sütőidőre figyeljünk, nehogy túl- vagy alulsüljön.

Jó bulizást 😉


Hetti




Kókuszos zabpelyhes keksz

Ha előjön az érzésünk, hogy most valamit rágcsálnunk kell (persze csak igen ritkán 😆), akkor mindenképp süssük meg ezeket a cukormentes, r...