Ezen a hétvégén valami különlegeset szerettem volna sütni, így Halloween közeledtével.
Tudom, hogy Magyarországon nem ünnepelnek Halloweent, itt, ahol én vagyok, itt igen, ezért
most a sütőtökre esett a választásom 🎃
Még sosem sütöttem sütőtökös sütit, ideje volt kipróbálni :)
Meglepődtem a végeredményen. Nagyon finom lett, bátran merem ajánlani 😉
Hozzávalók a tésztához:
- 4 tojás
- 1 csésze xilitol ( kb 150g = 150g ch)
- 1 csésze szőlőmag olaj
- 425g sütőtökpüré ( 28,4g ch)
- 1 csésze teljes kiőrlésű liszt ( kb 90g =45g ch)
- 1 csésze zabliszt ( kb 80g = 52,8g ch)
- fél zacskó sütőpor
- másfél teáskanál őrölt fahéj
- fél teáskanál só
A krémhez:
- fél kocka szobahőmérsékletű sótlan vaj / ráma margarin /
- 250g szobahőmérsékletű natúr krémsajt
- fél teáskanál vaníliás cukorhelyettesítő
- fél csésze xilitol ( kb 75g = 75g ch)
- 1 teáskanál őrölt fahéj
Elkészítése:
- Keverjük össze a tojást, a cukrot, és az olajat
- Adjuk hozzá a sütőtökpürét, és tegyük félre
- Egy külön tálban keverjük össze a liszteket, a sót, a sütőport, és a fahéjat
- Adjuk hozzá a sütőtökös keverékhez
- Keverjük jól össze az egészet
- Melegítsük elő a sütőt
- Töltsük sütőformákba a masszát ( Én most szilikonos Halloween-es tökformákba töltöttem,
de akinek nincs, sima muffinsütő formákba is töltheti, kibélelve muffin papírral, vagy más
formákba )
- 180 fokon süssük kb 30 percig
- Közben készítsük el a krémet hozzá:
- Keverjük össze a vajat a krémsajttal
- Adjuk hozzá a vaníliás cukorhelyettesítőt, és a fahéjat, majd végül a xilitolt is
- Keverjük össze jól az egészet. Nem árt, ha egy kis időre hűtőbe is tesszük 😉
- Ha kicsit már kihűltek a sütik, vágjuk ketté őket, majd kenjük meg krémmel a közepüket
Nekem ebből az adagból 12 db muffin lett. Ha valakinek nincs muffinsütő formája, elkészítheti
tepsiben is, és a végén a krémmel megkenheti a tetejét, díszítésnek megszórhatja még egy kis
fahéjjal :)
Linda