2018. október 27., szombat

Sütőtökös süti fahéjas krémmel



       Ezen a hétvégén valami különlegeset szerettem volna sütni, így Halloween közeledtével.
     Tudom, hogy Magyarországon nem ünnepelnek Halloweent, itt, ahol én vagyok, itt igen, ezért
     most a sütőtökre esett a választásom 🎃
     Még sosem sütöttem sütőtökös sütit, ideje volt kipróbálni :)
     Meglepődtem a végeredményen. Nagyon finom lett, bátran merem ajánlani 😉
   

     Hozzávalók a tésztához:
     - 4 tojás
     - 1 csésze xilitol  ( kb 150g = 150g ch)
     - 1 csésze szőlőmag olaj
     - 425g sütőtökpüré ( 28,4g ch)
     - 1 csésze teljes kiőrlésű liszt ( kb 90g =45g ch)
     - 1 csésze zabliszt ( kb 80g = 52,8g ch)
     - fél zacskó sütőpor
     - másfél teáskanál őrölt fahéj
     - fél teáskanál só

     A krémhez:
     - fél kocka szobahőmérsékletű sótlan vaj / ráma margarin /
     - 250g szobahőmérsékletű natúr krémsajt
     - fél teáskanál vaníliás cukorhelyettesítő
     - fél csésze xilitol ( kb 75g = 75g ch)
     - 1 teáskanál őrölt fahéj


     Elkészítése:
     - Keverjük össze a tojást, a cukrot, és az olajat
     - Adjuk hozzá a sütőtökpürét, és tegyük félre
     - Egy külön tálban keverjük össze a liszteket, a sót, a sütőport, és a fahéjat
     - Adjuk hozzá a sütőtökös keverékhez
     - Keverjük jól össze az egészet
     - Melegítsük elő a sütőt
     - Töltsük sütőformákba a masszát ( Én most szilikonos Halloween-es tökformákba töltöttem,
       de akinek nincs, sima muffinsütő formákba is töltheti, kibélelve muffin papírral, vagy más
       formákba )
     - 180 fokon süssük kb 30 percig
     - Közben készítsük el a krémet hozzá:
     - Keverjük össze a vajat a krémsajttal
     - Adjuk hozzá a vaníliás cukorhelyettesítőt, és a fahéjat, majd végül a xilitolt is
     - Keverjük össze jól az egészet. Nem árt, ha egy kis időre hűtőbe is tesszük 😉
     - Ha kicsit már kihűltek a sütik, vágjuk ketté őket, majd kenjük meg krémmel a közepüket
 
     Nekem ebből az adagból 12 db muffin lett. Ha valakinek nincs muffinsütő formája, elkészítheti
     tepsiben is, és a végén a krémmel megkenheti a tetejét, díszítésnek megszórhatja még egy kis
     fahéjjal :)


 


                                                                                Linda

2018. október 20., szombat

Gyömbéres-narancsos kekszgolyó

Isteni finom kekszgolyót dobtam össze egyik hétvégén. Szinte az egész adagot egyszerre meg lehetne enni, de persze próbáltam uralkodni magamon. Amint beleharapsz, érzed a narancsot, majd a végén a gyömbér jellegzetes csípős ízét. Ha jót akarsz, egyből dupla adagot készítesz a családnak 😉

Hozzávalók (kb 15 golyó lett belőle, 1 db golyó 5,3 g CH-t tartalmaz)

100 g cukormentes darált keksz (75 g CH)
50 g kókuszolaj (olvasztott)
1 kávéskanál négyszeres cukorhelyettesítő (vagy 1 evőkanál xilit)
1 evőkanál őrölt gyömbér
1 narancs leve és reszelt héja
1-2 evőkanál növényi tej (én cukormentes mandulatejet használtam)

Csokibevonóhoz: (elhagyható, sima natúr kakaóporban is meg lehet forgatni)

3 kocka 80%-os étcsoki
1 teáskanál kókuszolaj

Az összetevőket annyi tejjel összegyúrtam, hogy könnyen formázható masszát kapjak. Golyókat formáztam belőle, és hűtőben hagytam pihenni kb 2 órát. Majd mikor a kókuszolaj megszilárdult, vagyis a golyók megkeményedtek, olvasztott cukormentes csokiban megforgattam azokat. (A csokit vízgőz felett a kókuszolajjal együtt felolvasztottam.) Ismét hűtőbe tettem 1-2 órára. Napokig eláll.


Hetti

2018. október 12., péntek

Diótorta vaníliakrémmel



                      Ezt a receptet legfőképpen azért szerettem volna kipróbálni, mert liszt helyett
               dió a piskóta alapja. Vaníliakrémmel párosítva egy igazán finom desszertet kapunk :)
     

           Hozzávalók:
           a piskótához:
           - 15 dkg dió  (5 ek. ledarálva )  (20,55g ch )
           -   5 ek. xilitol      (100g-ban van 100g ch )
           -   5 db tojás
           -   1 késhegynyi szódabikarbóna
           -   1 csipet só

           a krémhez:
           -   5 db tojássárgája
           -   5 dl cukrozatlan növényi tej
           -   2 ek. xilitol  ( v.más édesítő )    (100g-ban van 100g ch )
           - 20 g zselatin
           - 250 ml habtejszín
           -   1 teáskanál vanília aroma

           Elkészítése:
           - Válasszuk szét a tojásokat
           - A fehérjét kemény habbá verjük a sóval, a sárgáját pedig a cukorral és 2 kanál dióval
             krémesre keverjük
           - A maradék diót lassan adagoljuk hozzá, majd a fehérjével fellazítjuk
             ( óvatosan keverjük össze a krémet, nehogy a hab összetörjön )
           - A tortaformát kivajazzuk, az alját pedig darált dióval v. kókuszliszttel megszórjuk
           - Előmelegített sütőben, 180 fokon kb 15 perc alatt megsütjük ( alul-felül sütéssel )
           - Készítsük el közben a krémet : A tojássárgájákat a xilitollal, 4dl növényi tejjel, és a
             vanília aromával elkeverjük, majd felfőzzük, mint a madártejet.
           - A zselatint 1dl tejben felolvasztjuk, majd a krémhez öntjük
           - Gyakran kevergetve kihűtjük
           - Ha kihűlt, a felvert tejszínnel összekeverjük
           - Fontos, hogy mielőtt a krémet rákenjük a tortalapra több órára hűtőbe kell tenni,
             hogy megkeményedjen
           - A torta tetejét díszíthetjük ízlés szerint pl. darabolt dióval, mogyoróval,stb.




                                                                    Linda

2018. október 5., péntek

Mandulás banánkenyér

Amikor ezt a receptet megtaláltam, még nem tudtam az inzulinrezisztencia tényéről. Elég sokszor megsütöttem fehér lisztes, jó érett banános formában. Azóta viszont most vettem elő először a receptet, mert nagyon ettem volna valami édeset reggelire. Igaz, a banán még mindig nem barátja az inzulinrezisztens embereknek, de úgy gondolom, hogy időnként azért beleférhet, hogy együnk ilyen finomságot is. 2 kisebb, nem túl érett banán van az egészben, így talán egy szelettel nem okozunk olyan nagy problémát. Természetesen uzsonnára is kitűnő választás. Krémsajttal és cukormentes lekvárral igazán tápláló reggelit sikerült összehozni a családnak 😊

Hozzávalók:

200 g teljes kiőrlésű liszt (160 g CH)
50 g fehér liszt (38 g CH)
2 teáskanál sütőpor (vagy 1 tasak, 7g)
1 csipet só
1/2 teáskanál fahéj vagy mézeskalács fűszerkeverék

2 tojás
60 g xilit vagy 2 evőkanál négyszeres cukorhelyettesítő
80 g olvasztott margarin
1 teáskanál vanília paszta
1 dl (2 evőkanál) natúr joghurt
2 db (50 g) banán pépesítve (12 g CH)

cukormentes csokicseppek
szeletelt mandula, vagy dió, pekándió

Egy keverő tálba tesszük a száraz hozzávalókat, egy másikban pedig a tojásokat a xilittel habosra verjük kézi habverőt használva, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, vanilia pasztát, joghurtot, és a pépesített banánt.2-3 részletben a lisztes egyveleget lassan hozzákeverjük, majd a legvégén belekerülnek a csokicseppek is.Tetejét megkenjük felvert tojással és megszórjuk a szeletelt mandulával, vagy dióval.

Sütőpapírral bélelt kenyérsütő (loaf) formába borítjuk a masszát, előmelegítjük a sütőt 160 fokra, és kb 40-50 perc alatt megsütjük.

Az egész mennyisségben 210 g CH van, kb 10-12 szelet lesz belőle, nekem 10 szelet volt, így 1 db 21 g CH-t tartalmaz.

Finom puha tésztát kapunk, napokig is eláll.

Szép napot
Hetti

Kókuszos zabpelyhes keksz

Ha előjön az érzésünk, hogy most valamit rágcsálnunk kell (persze csak igen ritkán 😆), akkor mindenképp süssük meg ezeket a cukormentes, r...