2018. június 28., csütörtök

Vaníliakocka

A vaníliakocka gyermekkoromat idézi, a nagymamám - kérésünkre - minden családi összejövetelre megsütötte. Többszöri próbálkozás után, nem feltétlen mindig a recepttel volt gond 😆, most sikerült végre egy nagyon jó utánzatot készítenem. Íme a recept:

Hozzávalók a piskótához:
8 tojás
80 g teljes kiőrlésű liszt
40 g fehér liszt
80 g darált mandula
6 g sütőpor
50 g negyedannyi cukorhelyettesítő
1 evőkanál citromlé

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket a citromlével kemény habbá verjük, a cukorhelyettesítőt közben fokozatosan hozzáadjuk A gépi habverőt kisebb fokozatra vesszük és egyenként belekeverjük a tojások sárgáját is. Végül a liszteket és a sütőport is belekeverjük.

Egy 24 cm-es kocka alakú tortaformát kibélelünk sütőpapírral, és 160 fokon 15-20 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha már szép barna a teteje, fogpiszkálóval lecsekkolhatjuk a belsejét is, biztosan átsült-e.
A piskótát a tortaformában hagyjuk kihűlni, ne vegyük ki belőle.

Hozzávalók a krémhez:

1 csomag nyírfacukros, vaníliás pudingpor
500 ml tej
1 kávéskanál vanília paszta
50 g margarin

A tejjel sűrű pudingot főzünk. Kicsit hűlni hagyjuk, de folyamatosan kevergetni kell, ne legyen bőrös a teteje. Mikor már langyosra hűlt, hozzákeverjük a vanília pasztát, majd a margarint. (a margarint kisebb darabokra vágjuk, hamarabb feloldódik a pudingban)

A langyos pudingot a piskótára simítjuk, és egy éjszakára a hűtőbe tesszük.

Én most kakaóporral (ahogy eredetileg a nagymamám csinálta 😊) és málnával díszítettem. Mindkét verzíóban nagyon finom lett.

Hetti



2018. június 27., szerda

Trópusi szelet



             Ebben a nyári melegben igazán jól tud esni egy könnyed,krémes,trópusi gyümölcsös
         süti :) Először készítettem el ezt a finom ananászos-kókuszos szeletet,de nem utoljára :)
         Íme a recept:

        Hozzávalók:
        a tésztához:
        -80 g teljes kiőrlésű liszt
        -30 g sima liszt
        -10 g kókuszliszt
        -60 g xilitol
        -fél teáskanál szódabikarbóna
        -1 csipet só
        - 1 egész tojás
        -fél teáskanál vaníliás cukorhelyettesítő
        - 250 g friss ananász (apró darabokra vágva )
        - 60 g kókuszreszelék

        a krémhez:
        -200 g natúr krémsajt
        -15 g lágy vaj
        -1 teáskanál vaníliás cukorhelyettesítő
        -100 g xilitol
        -díszítéshez kókuszreszelék,és ananász

        Így készítsük el:
        Egy tálban keverjük össze a lisztet,xilitolt,szódabikarbónát,és a sót.
        Adjuk hozzá a tojást,és az apróra vágott ananászt.
        Keverjük össze egyenletesen,hogy masszaállagú legyen,végül adjuk hozzá a kókuszreszeléket
        is.Kivajazott,kilisztezett (v.sütőpapírba bélelt) tepsibe tegyük bele a kész tésztát,majd
        előmelegített sütőben 175 fokon kb. 20-23 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha  elkészült,
        félretesszük hűlni. Közben elkészíthetjük a krémet:
        egy tálban keverjük össze a krémsajtot a vajjal,és a vaníliás cukorhelyettesítővel.
        Keverjük össze jó alaposan,ezután adjuk hozzá a xilitolt. A kihűlt sütemény tetejét megkenjük
        a krémmel,és rászórunk kókuszreszeléket. Tegyük hűtőbe egy kicsit,aztán szeletelhetjük.
        Ananászdarabokkal díszíthetjük :)
       ( Én egy kb 21*21cm-es tepsiben sütöttem meg a sütit,nagyobb adaghoz lehet duplázni a
        hozzávalókat ) :)
      
       
                                                                                                                 Linda
        


    


        

2018. június 22., péntek

Töpörtyűs pogácsa - élesztő nélkül

Nagyon megkívántam hétvégén a töpörtyűs pogácsát. Így fellapoztam pár szakácskönyvet, és végül egyik Stahl Judit-os könyvben találtam egy nagyon jó, élesztő nélküli receptet. Így nem kellett a kelesztéssel vesződnöm, csak összegyúrtam a hozzávalókat, kiszaggattam és megsütöttem. Azt nem írhatom, hogy mind megettem, de ha megehettem volna, biztos elfogyott volna az egész azonnal 😆 Természetesen a liszteket kicseréltem, de az ízén és az állagán ez semmit sem változtatott.

Hozzávalók:

170g teljes kiőrlésű liszt (102g CH)
80g fehér liszt (62,4g CH)
1/2 kávéskanál sütőpor
1/2 kávéskanál szódabikarbóna
1 kávéskanál só
1 kávéskanál bors
1 tojás
150g töpörtyű, ledarálva
4 evőkanál natúr joghurt
2 gerezd fokhagyma

a kiszaggatott pogácsák megkenésére 1 tojás ( felverve ) és szezámmag


Egy tálba beletesszük először a száraz hozzávalókat, liszteket, sütőport, szódabikarbónát, fűszereket, majd hozzáadjuk a tojást és a joghurtot, kicsit összekeverjük kézzel, és végül belekeverjük a masszába a töpörtyűt is, és összedolgozzuk.Megkóstoljuk, elég sós-e.

Lisztezett felületen kb 2 centisre kinyújtuk, derelyevágóval bevágjuk a tetejét, kiszaggatjuk. Felvert tojással megkenjük, és megszórjuk szezámmaggal.

Sütőben 160 fokon, 10-15 percig sütjük.

Nekem 35 db nagyobb pogácsa lett ebből a mennyisségből, 1 darabban 4,7 g CH van.

Hetti




2018. június 19., kedd

Tiramisu golyó

              


            Ezt az egyszerű,gyorsan elkészíthető finom tiramisu golyót nálunk a családban mindenki
     szereti. Elkészítése hasonlít a kókuszgolyóéhoz,mert ennek is kekszes az alapja,csak ebben az
     esetben vaj helyett mascarpone,és kávé is kerül a tésztába :)
     Aki a tiramisut szereti,próbálja ki ezt a receptet! :)


   Hozzávalók:
   -35 dkg cukormentes,teljes kiőrlésű keksz  (darálva)
   -25 dkg mascarpone
   -3-4 ek. erős feketekávé
   -3-4 ek. xilitol
   -2 csomagnak megfelelő vaníliás cukorhelyettesítő
   -3-4 ek. cukrozatlan kakaópor
   - annyi növényi tej (pl rizstej, max.1 dl normál tejjel) amennyit felvesz,hogy gyúrható massza
     legyen.


  Így készítsük el:
 Keverjünk össze egy nagy tálban minden alapanyagot,kivéve a kakaóport.
 A masszából gyúrjunk kis golyócskákat
 A kész golyókat forgassuk bele a kakaóporba
 Kész is :)


                                                                              Linda

2018. június 15., péntek

Somlói cukormentes keksszel

A somlói pohárkrémmel soha nem nyúlunk mellé, ha igazi, csokis édességre vágyunk. Ezt a receptet már 15 éve rendszeresen elkészítem. Korábban cukrosan és babapiskotára öntve, de amióta inzulinrezisztenciával diagnosztizáltak, kizárólag cukormentes kekszet használok (3 darabban összesen 24 g CH van), és a krémbe is négyszeres cukorhelyettesítőt teszek. Az íze tényleg teljesen megegyezik a cukrászok által készített eredeti somlói galuskával, ha nem jobb... 😉



Hozzávalók:

7 dl víz
50 g cukorhelyettesítő
6 dkg cukormentes kakaópor

1 cs nyírfacukros vaníliás pudingpor (80 g-os tasakban 13,6 g CH van)
2 tojássárgája
rumaroma
2 dl víz

12,5 dkg margarin

cukormentes keksz (3 db-ban 24g CH van)

Először összefőzzük a 7 dl vízzel a cukorhelyettesítőt és a kakaóport. Egy külön tálban kikeverjük a tojássárgáját a vaníliás pudingporral, vízzel és rumaromával. Amikor a kakaópor és a cukorhelyettesítő szépen elolvadt, belekeverjük a pudingporos keveréket, és alacsony hőfokon addig főzzük, amíg krémes, sűrű állagot nem kapunk. Nem lesz olyan sűrű, mint a puding, de keverés közben érezzük majd a megfelelő állagot. Félretesszük hűlni 5 percre. Még melegen belekeverjük a kockára vágott margarint. Elkeverjük benne. Szintén várunk még további 15 percet.

Poharakba törünk pár darab cukormentes kekszet, és leöntjük a somlói krémmel.

Hűtőbe tesszük 2 órára és cukormentes tejszínhabbal tálaljuk.

Mint az Igazi...... 😋
Hetti



2018. június 13., szerda

Kókuszkrémes keksztekercs



        Kamaszkoromban gyakran csináltunk a testvéremmel kókusztekercset.
   Erről a kókuszos finomságról nem tudok lemondani,de szerencsére nem is kell,hiszen a diétás
   változata is ugyanolyan finom,mint a cukros verziója.
   Nálunk az egész család imádja :)


   Hozzávalók:
   -250 g teljes kiőrlésű,cukormentes keksz (165 g ch)
   -  25 g cukrozatlan kakaópor
   -  75 g margarin
   -  75 g xilitol (darálva)  (75 g ch)
   -    1 dl kókusztej

  A krémhez:
  -150 g kókuszreszelék ( + ízlés szerint a forgatáshoz)
  -100 g margarin
  -   50 g xilitol (darálva)  (50 g ch)

Így készítsük el:
A kekszet daráljuk meg,adjuk hozzá a kakaóport,a margarint,a xilitolt,és a kókusztejet.
Kézzel keverjük össze jó alaposan,hogy masszaállagú legyen,majd kis időre tegyük hűtőbe.
Készítsük el a krémet,úgy,hogy az alapanyagokat egyszerűen összekeverjük.
Terítsünk le 1-2 nagyobb alufóliát az asztalra,szórjunk rá elég kókuszreszeléket,majd tegyük rá
a kész kakaós masszát. A masszát ezután nyújtsuk ki kb.ujjnyi vastagságúra,kb. téglalap alakúra.
A krémet spatula segítségével terítsük el a kakaós masszán,ezután lassan,óvatosan kezdjük el
feltekerni a hosszabb részénél. Feltekerés közben is megszórhatjuk még kókuszreszelékkel.
Végül tekerjük rá a fóliát,amin kinyújtottuk. 1-2 órát tegyük hűtőbe,hogy a vajas krém kicsit
megdermedjen,azután szeletelhetjük :)

                                                                                                                      Linda





2018. június 7., csütörtök

Sajtos zabropogós

Ez a finom zabropogós kíváló alternativája a kenyérnek. Én hetente egyszer minimum elkészítem, reggelire körözöttel vagy padlizsánkrémmel nagyon finom, de esti filmnézéshez chips helyett is fogyasztható zöldfűszeres  joghurtba mártogatva. Ebben a mennyiségben összesen 54 g Ch van. Dobozban tárolva 3-4 napig is eláll.

Hozzávalók:

100 g zabpehely / gluténmentes zabpehely (54 g CH)
1 tojás
1 teáskanál só
1 evőkanál lenmag
50 g mozzarella sajt (reszelt)
2 evőkanál olivaolaj
4-5 evőkanál víz

A hozzávalókat jól összekeverem, sütőpapíros tepsibe simítom, és 180 fokon pirosra sütöm (kb 10 perc).

A zabropogós ízesítése lehet bármilyen, èn elkészítettem már borssal, fokhagymával, szezámmaggal, füstölt sajttal is, minden esetben isteni finom végeredményt kapunk.

Hetti

2018. június 3., vasárnap

Bounty szelet



     Aki szereti a bounty-t,annak igazán ízleni fog ez a finom bounty szelet :) Nagy örömünkre cukor-
  mentes változatban is elkészíthető,a kókuszos töltelék íze pedig nagyon hasonlít az igazi bounty
  csokiéhoz :)

  Ebből az adagból nekem elég sok lett,szóval érdemes felezni a hozzávalókat

  Hozzávalók a tésztához:
  -20 dkg liszt ( 70% kókuszliszt + 30% fehérliszt)
  -20 dkg xilitol
  -20 dkg vaj
  -  4 tojás
  -  3 ek. cukrozatlan kakaópor
  -   1 tasak sütőpor
  -   1 ek. rumaroma
  -   3 ek. kókusztej (a kókuszliszt miatt több tejet is felvesz)

  Hozzávalók a krémhez:
  -   5 dl kókusztej + 3 ek. kókusztej
  -   6 ek. gríz
  -  20 dkg xilitol
  -  10 dkg vaj
  -  25 dkg kókuszreszelék
  -  20 dkg cukormentes tejcsoki (vagy cukormentes étcsoki)

Így készítsük el:
Keverjük össze a tészta hozzávalóit egy tálban. A kész masszát sütőpapírral kibélelt tepsibe
öntjük,és megsütjük 180 fokon kb. 30 percig. Ezután elkészítjük a krémet.
A xilitolt és a grízt összekeverjük,és felöntjük tejjel,majd kis lángon kezdjük el főzni.
Ha besűrűsödött,levesszük a tűzről. Kihűtjük,aztán beledolgozzuk a vajat,és a kókuszreszeléket.
Az elkészült sütire ráhalmozzuk a krémet. A csokit vízgőz fölött olvasszuk meg,majd adjuk
hozzá a kókusztejet,és vonjuk be vele a süti tetejét,ezután legalább egy órára hűtőbe tesszük.



                                                                                                                   Linda


 
 

Kókuszos zabpelyhes keksz

Ha előjön az érzésünk, hogy most valamit rágcsálnunk kell (persze csak igen ritkán 😆), akkor mindenképp süssük meg ezeket a cukormentes, r...