2018. június 28., csütörtök

Vaníliakocka

A vaníliakocka gyermekkoromat idézi, a nagymamám - kérésünkre - minden családi összejövetelre megsütötte. Többszöri próbálkozás után, nem feltétlen mindig a recepttel volt gond 😆, most sikerült végre egy nagyon jó utánzatot készítenem. Íme a recept:

Hozzávalók a piskótához:
8 tojás
80 g teljes kiőrlésű liszt
40 g fehér liszt
80 g darált mandula
6 g sütőpor
50 g negyedannyi cukorhelyettesítő
1 evőkanál citromlé

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket a citromlével kemény habbá verjük, a cukorhelyettesítőt közben fokozatosan hozzáadjuk A gépi habverőt kisebb fokozatra vesszük és egyenként belekeverjük a tojások sárgáját is. Végül a liszteket és a sütőport is belekeverjük.

Egy 24 cm-es kocka alakú tortaformát kibélelünk sütőpapírral, és 160 fokon 15-20 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha már szép barna a teteje, fogpiszkálóval lecsekkolhatjuk a belsejét is, biztosan átsült-e.
A piskótát a tortaformában hagyjuk kihűlni, ne vegyük ki belőle.

Hozzávalók a krémhez:

1 csomag nyírfacukros, vaníliás pudingpor
500 ml tej
1 kávéskanál vanília paszta
50 g margarin

A tejjel sűrű pudingot főzünk. Kicsit hűlni hagyjuk, de folyamatosan kevergetni kell, ne legyen bőrös a teteje. Mikor már langyosra hűlt, hozzákeverjük a vanília pasztát, majd a margarint. (a margarint kisebb darabokra vágjuk, hamarabb feloldódik a pudingban)

A langyos pudingot a piskótára simítjuk, és egy éjszakára a hűtőbe tesszük.

Én most kakaóporral (ahogy eredetileg a nagymamám csinálta 😊) és málnával díszítettem. Mindkét verzíóban nagyon finom lett.

Hetti



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kókuszos zabpelyhes keksz

Ha előjön az érzésünk, hogy most valamit rágcsálnunk kell (persze csak igen ritkán 😆), akkor mindenképp süssük meg ezeket a cukormentes, r...