2018. október 12., péntek

Diótorta vaníliakrémmel



                      Ezt a receptet legfőképpen azért szerettem volna kipróbálni, mert liszt helyett
               dió a piskóta alapja. Vaníliakrémmel párosítva egy igazán finom desszertet kapunk :)
     

           Hozzávalók:
           a piskótához:
           - 15 dkg dió  (5 ek. ledarálva )  (20,55g ch )
           -   5 ek. xilitol      (100g-ban van 100g ch )
           -   5 db tojás
           -   1 késhegynyi szódabikarbóna
           -   1 csipet só

           a krémhez:
           -   5 db tojássárgája
           -   5 dl cukrozatlan növényi tej
           -   2 ek. xilitol  ( v.más édesítő )    (100g-ban van 100g ch )
           - 20 g zselatin
           - 250 ml habtejszín
           -   1 teáskanál vanília aroma

           Elkészítése:
           - Válasszuk szét a tojásokat
           - A fehérjét kemény habbá verjük a sóval, a sárgáját pedig a cukorral és 2 kanál dióval
             krémesre keverjük
           - A maradék diót lassan adagoljuk hozzá, majd a fehérjével fellazítjuk
             ( óvatosan keverjük össze a krémet, nehogy a hab összetörjön )
           - A tortaformát kivajazzuk, az alját pedig darált dióval v. kókuszliszttel megszórjuk
           - Előmelegített sütőben, 180 fokon kb 15 perc alatt megsütjük ( alul-felül sütéssel )
           - Készítsük el közben a krémet : A tojássárgájákat a xilitollal, 4dl növényi tejjel, és a
             vanília aromával elkeverjük, majd felfőzzük, mint a madártejet.
           - A zselatint 1dl tejben felolvasztjuk, majd a krémhez öntjük
           - Gyakran kevergetve kihűtjük
           - Ha kihűlt, a felvert tejszínnel összekeverjük
           - Fontos, hogy mielőtt a krémet rákenjük a tortalapra több órára hűtőbe kell tenni,
             hogy megkeményedjen
           - A torta tetejét díszíthetjük ízlés szerint pl. darabolt dióval, mogyoróval,stb.




                                                                    Linda

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kókuszos zabpelyhes keksz

Ha előjön az érzésünk, hogy most valamit rágcsálnunk kell (persze csak igen ritkán 😆), akkor mindenképp süssük meg ezeket a cukormentes, r...