2018. december 17., hétfő

Nagyi csokis kuglófja


   Hamarosan itt a Karácsony, már javában elkezdődött a készülődés, hogy mi is kerüljön majd az
 ünnepi asztalra...
 Ezért én most egy számomra nagy kincset osztok meg veletek, drága nagyikám csokis kuglófjának
 a receptjét 💕  Amíg élt, mindig elkészítette Karácsonyra a család nagy örömére.
 Nálunk ez hagyomány volt. Az alapreceptet IR-esre alakítottam, másodjára tudtam eltalálni,hogy
 milyen lisztet használjak hozzá, és mennyi xilitolt tegyek bele, hogy legalább olyan finom legyen,
 mint amilyen az övé volt. Szerencsére sikerült! Így nekem sem kell lemondanom róla az IR diéta
 miatt 😉 Finom, puha, citromos tészta, kívül pedig mennyei csoki...😋
 Könnyen vágható belőle akár egy egészen vékonyka szelet is.
 Az élesztő felfuttatása miatt viszont elengedhetetlen az egy kiskanál cukor, másképp sajnos nem
 fut fel az élesztő rendesen.

Hozzávalók:   ( a tésztához )
- 450 g  liszt   ( 70 % teljes kiőrlésű liszt + 30 % sima fehérliszt )
-   80 g margarin
-   80 g xilitol
-     3 tojássárgája
-     2 dl cukrozatlan kókusztej + 1 dl tej az élesztő felfuttatásához
-   20 g élesztő
-     2 db citrom reszelt héja
-     1 kiskanál vaníliás cukorhelyettesítő
-     1 kiskanál kristálycukor az élesztő felfuttatásához

A csokimázhoz:
- 100g margarin
-   50 g xilitol
-     1 egész tojás
-     2 ek. cukrozatlan kakaópor

Elkészítése:
-Az élesztőt 1dl langyos tejben felfuttatjuk 1 kiskanál kristálycukorral
- A xilitolt a vajjal, és a 3 tojássárgájával jó habosra kavarjuk
- Hozzáadjuk a lisztet, majd a felfuttatott élesztőt
- Elkeverjük, majd hozzáadjuk a kókusztejet, és a vaníliás cukorhelyettesítőt
- Később belekeverhetjük a lereszelt citromhéjakat is
- Az egészet dagasztófejjel ellátott keverővel kb. 15 percig jól elkeverjük
  ( először kissé ragad, de ha jól elkeverjük a megadott ideig, akkor elválik az edény falától )
- A kész tésztát kivajazott kuglófsütőbe tesszük
  ( érdemes a szilikonos sütőformát is kivajazni )
- Letakarva minimum 50 percig, de inkább 1-2 órát  kelesztjük a tésztát
- Előmelegített sütőben én 150 fokon sütöttem kb 35 percig, a teteje szép barna lesz 😉
- Ha megsült, óvatosan kiborítjuk a formából, majd elkészítjük a csokimázat :
- Vízgőz felett elkeverjük egy lábosban a tojást, és a xilitolt.
- Hozzáadjuk a kakaóport, mikor már jól elolvadt, levesszük a gőzről a lábost
- Majd belekeverjük a vajat is, hogy szép, egyenletes krémet kapjunk
- Még melegen ráöntjük a kuglófra,lehetőleg úgy, hogy minden részére kerüljön a csoki 😋
- Másnap érdemes szeletelni, mert ekkorra már szépen ráköt 😉

Kicsit időigényesebb az elkészítése, mint az eddigi sütik, de megéri a fáradozást, és még az is
lehet, hogy valakinek szintén az egyik kedvence lesz 😊
Letakarva napokig eláll, egy forró csokihoz, vagy kávéhoz pedig tökéletes a hideg napokon 😋


                                                                  Linda

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kókuszos zabpelyhes keksz

Ha előjön az érzésünk, hogy most valamit rágcsálnunk kell (persze csak igen ritkán 😆), akkor mindenképp süssük meg ezeket a cukormentes, r...